Waarom Krijg je Rode Ogen Van Wiet & Hasj?

Rode ogen van wiet en hasj

Rode ogen na het roken van wiet of hasj zijn een veelvoorkomend fenomeen dat vaak wordt geassocieerd met het gebruik van cannabis. Voor sommigen is het een onschuldig bijverschijnsel, terwijl anderen zich zorgen maken over de mogelijke schadelijke effecten op de ogen. In deze blog gaan we dieper in op waarom je rode ogen krijgt na het roken van wiet of hasj, of het schadelijk is voor je ogen, of dit fenomeen alleen optreedt bij het blowen, en we zullen enkele tips delen om rode ogen te verminderen.

Wat is de oorzaak voor de rode ogen:

De belangrijkste oorzaak na het roken van wiet of hasj is de invloed van cannabis op de bloedvaten in de ogen. Cannabis bevat chemische verbindingen genaamd cannabinoïden, waarvan delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) de meest bekende is. THC heeft een vaatverwijdend effect, wat betekent dat het de bloedvaten doet uitzetten.

Wanneer iemand cannabis rookt, komen de actieve bestanddelen snel in de bloedbaan terecht en verspreiden ze zich door het lichaam, inclusief de bloedvaten in de ogen. De bloedvaten in het oogwit zetten uit als reactie op de aanwezigheid van THC, waardoor ze meer bloed doorlaten en de ogen rood worden.

Dit fenomeen staat bekend als vasodilatatie en het is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer iemand alcohol drinkt, hoewel de mechanismen en effecten anders zijn.

Is het schadelijk voor je ogen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de rode ogen die optreden na het roken van wiet of hasj niet schadelijk zijn voor de ogen zelf. Het is eerder een bijwerking van het vaatverwijdende effect van THC op de bloedvaten in de ogen. Deze rode ogen zijn meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen na verloop van tijd vanzelf, meestal binnen enkele uren na het roken van cannabis.

Er is echter beperkt onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van regelmatig cannabisgebruik op de gezondheid van de ogen. Sommige studies suggereren dat langdurig en zwaar cannabisgebruik verband kan houden met een verhoogd risico op bepaalde oogproblemen, zoals droge ogen of verergering van symptomen bij mensen met glaucoom. Deze bevindingen zijn echter nog niet volledig bevestigd en er is meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten van cannabis op de ogen volledig te begrijpen.

Is het alleen bij het blowen?

Hoewel het roken van wiet of hasj de meest voorkomende manier is om cannabis te consumeren, kunnen rode ogen ook optreden bij andere vormen van cannabisgebruik, zoals het gebruik van edibles (eetbare cannabisproducten) of vapen. De rode ogen zijn dus niet specifiek gerelateerd aan het roken, maar eerder aan de aanwezigheid van THC in het lichaam en het vaatverwijdende effect dat het veroorzaakt.

Tips tegen rode ogen:

Als je de rode ogen wilt verminderen na het roken van wiet of hasj, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

  • Gebruik oogdruppels: Er zijn oogdruppels op de markt die speciaal zijn ontworpen om rode ogen te verlichten. Deze druppels helpen de bloedvaten in de ogen te vernauwen. Dit zorgt ervoor dat de roodheid wordt verminderd.
  • Hydrateer: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat kan bijdragen aan rode en droge ogen.
  • Gebruik een koude kompres: Leg een koud washandje of kompres op je ogen om de bloedvaten te helpen vernauwen en de roodheid te verminderen.
  • Gebruik een zonnebril: Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel licht, wat de roodheid kan verergeren.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze tips slechts tijdelijke oplossingen zijn en de onderliggende oorzaak van rode ogen niet wegnemen. Als je regelmatig last hebt van rode ogen na het gebruik van cannabis en je je zorgen maakt, is het verstandig om een ​​arts te raadplegen voor advies.

Geef een reactie